Hendrik Kerstens

Ongeveer twintig jaar geleden, in 1995, besloot Hendrik Kerstens zich volledig en uitsluitend aan de fotografie te wijden. Hij had al vlug zijn favoriete onderwerp - dochter Paula.
Kerstens zelf over de aanleiding hiervan:
'Op een dag, na het paardrijden, nam Paula thuis haar helm af en ik werd getroffen door het beeld van het haarnetje dat haar haar bijeen hield. Het deed me denkan aan de portretten van de oude Hollandse meesters en ik heb haar in die stijl geportretteerd. Na dit ene beeld begin ik meer portretten van haar te maken, telkens met een referentie naar de 17e-eeuwse schilderijen. Wat me hierbij vooral fascineert is de manier waarop een 17e-eeuws schilderij het alledaagse leven beschrijft. Dit in tegenstelling tot de werken uit de Italiaanse Renaissance die meestal heel verhalend zijn. De schilderijen uit de Lage Landen getuigen van meer vakmanschap en een waarheidsgetrouwe weergave van het model. De rol van het licht is hierbij heel belangrijk.'
Kerstens volgt Paula dagelijks en intensief. Hij brengt haar in beeld alsof hij elk moment van haar leven voor de eeuwigheid wil vastleggen. Hij toont haar in haar kracht, maar ook in haar zwakte en zo maakt hij haar onsterfelijk.
Zijn werk maakt deel uit van museumcollecties over de hele wereld en hebben tal van figuren geïnspireerd, zoals Elton John en Alexander McQueen. McQueen baseerde zijn herfstcollectie in 2009 op een foto van Kerstens waarop Paula met een plastic zak op haar hoofd poseert. 
 

boeken over deze kunstenaar

Paula - Silent Conversations
Hendrik Kerstens
Paula - Silent Conversations