Jacquie Maria Wessels - Garage Stills & Fringe Nature


50

Dit boek toont twee fotoseries. Voor het project Garage Stills heeft de Nederlanse fotografe Jacquie Maria Wessels de wereld rondgereisd, haar fascinatie voor het wonderlijke universum van traditionele garages achterna. In markante garages in pakweg Cambodja, Cuba of Japan creëert ze ter plekke poëtische stillevens met de intrigerende en persoonlijke objecten die ze er aantreft. Het zijn de vormen en kleuren van die mysterieuze voorwerpen die haar aandacht trekken. Wessels richt haar camera vervolgens naar buiten voor haar fotoserie Fringe Nature: in de rechtstreekse omgeving van de garages wordt ze getroffen door de natuur die standhoudt in de ruwe, industriële landschappen aan de rand van de steden. In enkele gevallen neemt de woekerende natuur het zelfs over en overgroeit ze de garages.

Wessels' analoge foto's zijn schilderachtige beelden met een verrassend kleurenpalet en belichting. Tegelijkertijd getuigen ze van een verdwijnende, hoofdzakelijk mannelijke wereld die stilaan verdrongen wordt door nieuwe, steriele technologieën.

Kunstenaar Jacquie Maria Wessels (1959) studeerde fotografie aan de Gerrit Rietveld Academie en sociale psychologie aan de Vrije Universiteit, beide in Amsterdam. Haar autonome werk is gerelateerd aan documentairefotografie en is vaak het resultaat van een langdurige verdieping in een welbepaald onderwerp.

Xavier Cannonne schreef het inleidend essay. Hij is directeur van het Musée de la Photographie Charleroi in België.

 

maart 2023
176 pp.
31 x 23,5 cm
Hardcover
1,5 kg
Engels
978-94-9303-984-1