Hellen van Meene

Hellen van Meene (Alkmaar, 1972) geldt als een van de meest toonaangevende Nederlandse fotografen van haar generatie. In 2005 plaatste het Amerikaanse magazine Village Voice haar boek Portretten uit 2005 in de top-25 van de beste fotoboeken van dat jaar en in 2007 behaalde ze in Nederland de vierde plaats van de meest succesvolle kunstenaars.
Van Meene staat bekend om haar intrigerende portretten van adolescente meisjes en vrouwen. Haar foto’s onderscheiden zich door het voortreffelijk gebruik van het licht, de zorgvuldige en elegante composities en een tastbare psychologische spanning. Van Meene's natuurlijke voeling met wereld van de puberteit, in combinatie met de intieme band ze weet te creëren met haar modellen, zorgen ervoor dat haar krachtige portretten een diepe indruk nalaten.
Solotentoonstellingen van haar werk werden georganiseerd door Sadie Coles HQ in Londen (2000 en 2008), het Museum of Contemporary Photography in Chicago (2002), het Folkwang Museum in Essen (2007), het Fotomuseum Winterthur (2008) en het Fotomuseum in Den Haag (2015). Ze nam ook deel aan belangrijke groepstentoonstellingen zoals de Architectuurbiënnale in Venetië (2000), Fotografen in Nederland: een Anthologie in het Gemeentemuseum in Den Haag (2002), In Sight: Contemporary Dutch Photography from the Collection of the Stedelijk Museum in The Art Institute of Chicago (2005), Family Pictures in het Guggenheim Museum in New York (2007), en Paris Photo in de Carrousel du Louvre in Parijs (2008). Ze kreeg het Startstipendium van het Mondriaanfonds in 1998 and de Charlotte Köhlerprijs in 1999. Van Meene leeft en werkt in Heiloo, Nederland.

werk van deze kunstenaar

boeken over deze kunstenaar

Tout va disparaître
Hellen van Meene
Tout va disparaître
The Years Shall Run Like Rabbits
Hellen van Meene
The Years Shall Run Like Rabbits