Lilou Vidal, Laura McLean-Ferris, Dieter Roelstraete, Rik Vermeersch
Kunstenaar José Vermeersch (1922–1997) staat bekend om zijn keramieken figuren van heterogene figuren. Hij was echter ook schilder, wever en ontwerper en creëerde een rijk oeuvre dat doordrongen is van zijn passie voor mensen, dieren en het leven.
Dit boek is een eerbetoon aan het ontstaan van het figuratieve werk van Vermeersch en laat, aan de hand van een honderdtal beelden en schilderijen, zien hoe zijn picturale en keramische oeuvre op een bijzondere manier met elkaar zijn verweven. Het boek gaat dieper in op het onbepaalde en non-binaire karakter van Vermeersch’ werk – van gender tot soort (mens/dier) – en op begrippen als duurzaamheid en breekbaarheid.
Presences onthult een reeks ongepubliceerde beelden uit het archief van de kunstenaar, waarin we hem aan het werk zien in zijn atelier of bij de twee houtovens die hij zelf bouwde. Het gaat om unieke foto’s die getuigen van het geduld en de zorg waarmee Vermeersch zijn sculpturen maakte. Hij liet zijn aarden figuren staan, liggen of zitten, rustig wachtend op het in werking treden van de alchemie van de natuurelementen. Bij Vermeersch vallen een zekere traagheid op alsook een sterke verbondenheid met een welbepaalde plek en met de natuur. Net daarom lijkt zijn werk meer dan ooit aansluiting te vinden bij de huidige aandacht voor duurzame en autonome productieprocessen.
Het boek werd samengesteld door Lilou Vidal en bevat twee nieuwe essays van schrijvers-curatoren Laura McLean-Ferris en Dieter Roelstraete, en een tekst van kunstenaar-schrijver Rik Vermeersch, zoon van José, die het werk van zijn vader door en door kent.