Een unieke blik op het Japan van de negentiende eeuw

06/11/2023
Vanaf het midden van de negentiende eeuw ontwikkelde Japan zich razendsnel van een gesloten, feodale samenleving tot een moderne, geïndustrialiseerde natie. In die periode was fotografie een uniek middel om die fenomenale transformatie vast te leggen. Sebastian Dobson, auteur van het boek Japan on a Glass Plate, geeft een woordje uitleg bij de unieke selectie foto's die in zijn boek aan bod komen. 
 

Wat is er zo bijzonder aan Il libro dell'arte van Cennino Cennini?

17/10/2022

Cennino Cennini's Il libro dell'arte wordt vandaag de dag nog steeds beschouwd als een absoluut standaardwerk op het gebied van restauratie en schildertechniek. In dit veertiende-eeuwse traktaat geeft de kunstenaar werkelijk al zijn geheimen over schilder- en tekenkunst prijs. Hendrik Van den Bossche, kunstrestaurateur en medevertaler van het Italiaanse manuscript, vertelt ons waarom dit boek zo belangrijk is.

In het archief van José Vermeersch

22/09/2022
Kunstenaar José Vermeersch (1922–1997) bouwde zelf twee houtovens waarin hij zijn keramieken heterogene figuren kon bakken: eerst in Reninge, in 1979, temidden de velden; zes jaar later bouwde hij een tweede oven in zijn eigen tuin in Lendelede. In deze unieke selectie archieffoto's, waarvan een groot deel nog ongepubliceerd is, zien we de kunstenaar aan het werk op beide plekken. De beelden getuigen van het geduld en de zorg waarmee Vermeersch zijn sculpturen maakte.

Shin Hanga

14/06/2022
Shin hanga staat voor 'nieuwe prenten' en toont harmonieus uitgebalanceerde ontwerpen, gedrukt in blokdruk op papier van hoge kwaliteit met de helderste, fijnste pigmenten en uitgebracht in kleine oplagen. In onze nieuwste publicatie gaan we dieper in op deze vroeg 20ste-eeuwse Japanse kunststroming, die westerse elementen integreerde met de oude waarden van de traditionele houtsneden. In het boek vindt u een unieke selectie uit twee Nederlandse privécollecties, het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis in Brussel en enkele uitzonderlijke stukken uit de familiecollectie van Shōzaburō Watanabe, de belangrijkste uitgever van Japanse prenten van de 20ste eeuw.

Het late werk van 30 beroemde kunstenaars anders bekeken

25/08/2021
De jongste jaren is er opvallend meer aandacht voor de late en laatste werken van vermaarde schilders. Denk maar aan de recente tentoonstellingen gewijd aan the late Rafaël, Tintoretto, Goya, Turner, Manet, Gauguin en anderen. Deze nieuwe interesse leidt tot verrassende ontdekkingen en een herwaardering van hun late oeuvre.
load more