Kerry James Marshall – The Complete Prints


80

Kerry James Marshall is een van Noord-Amerika’s belangrijkste hedendaagse kunstenaars en wordt geroemd om zijn werk dat de ondervertegenwoordiging van de zwarte figuur in de Westerse beeldcultuur aankaart.

Marshall staat vooral bekend als schilder, maar heeft tijdens zijn carrière ook een uitgebreid grafisch oeuvre geproduceerd, dat nauwelijks gedocumenteerd is. In zijn jeugd leerde hij tekenen en schilderen, maar verdiepte hij zich ook in grafische druktechnieken. Over die jonge zelf, ergens midden de twintig, herinnert hij zich nu: ‘Ik kon schilderen in eitempera (…) Ik was goed in grafiek. Ik maakte houtsneden, etsen en aquatinten. Ik kende al die technieken.’

Het merendeel van zijn grafiek is niet door professionele drukkers gemaakt, maar door Kerry James Marshall zelf, alleen, in zijn atelier. Zijn prenten gaan van beelden ter grootte van een ansichtkaart tot de meterlange, twaalf panelen tellende houtsnede Untitled (1998–99) en talloze varianten van zijn nog steeds lopende magnum opus Rythm Mastr.

Hoewel sommige prenten opgenomen zijn in belangrijke museumcollecties, is een groot aantal slechts te vinden in privécollecties of in het archief van de kunstenaar, en dus onbekend bij het publiek.Deze oeuvrecatalogus biedt voor de eerste keer een volledig overzicht van het grafische oeuvre van Kerry James Marshall. Auteur Susan Tallman beschrijft elk werk in detail en gaat in haar inleidend essay dieper in op de rol van grafiek en drukprocessen in Marshalls oeuvre als geheel.

oktober 2023
272 pp.
30,5 x 24 cm
Hardcover met wikkel
2 kg
Engels
978-94-9303-975-9

suggesties

Paintings and Other Stuff
Kerry James Marshall
Paintings and Other Stuff

ander werk van deze kunstenaar