Jozef Peeters en de strijd tegen de tingeltangel - het (inter)nationale netwerk van een Antwerps avant-gardist in de jaren 1920


75
Dit rijkgeïllustreerd naslagwerk over het leven en de strijd van de abstracte kunstenaar Jozef Peeters (1895–1960) biedt een boeiende kijk in de Belgische en Europese avant-garde van de dolle jaren 1920, met Antwerpen als uitvalsbasis. Daar wierp Peeters zich vlak na het einde van de Eerste Wereldoorlog op als de concertmeester van het vooruitstrevendste kunstgebeuren. Hij richtte de kring Moderne Kunst op en organiseerde drie grote congressen van moderne kunst, met schokkende tentoonstellingen. Samen met Michel Seuphor leidde hij tussen 1922 en 1925 het toonaangevende tijdschrift Het Overzicht; later volgde de kunstkrant De Driehoek. Deze cultbladen – met artikels van gerenommeerde auteurs en reproducties van de meest hoogstaande kwaliteit – maakten dat Antwerpen in die tijd een gerespecteerde schakel werd in het Europese raderwerk van de stedelijke avant-garde.

De uitgebreide research van auteur Peter J.H. Pauwels belicht Peeters’ pioniersrol, als zoekend kunstenaar, en als promotor van het internationaal constructivisme door middel van zijn contacten met tal van gepassioneerde medestrijders in binnen- en buitenland. Zo passeren niet alleen Belgische figuren als Victor Servranckx, Felix De Boeck, Paul van Ostaijen en Marthe Donas de revue, maar ook Piet Mondriaan, Theo en Nelly van Doesburg, Herwarth en Nell Walden, Robert en Sonja Delaunay, Fernand Léger, Lajos Kassak, László Moholy-Nagy, J.J.P. Oud, Marcel Iancu en F.T. Marinetti. Samen geloofden zij – gedurende een korte tijd en met vallen en opstaan – in een universeel herkenbare geometrisch abstracte kunst, die na het debacle van de oorlog de landsgrenzen zou overstijgen om te resulteren in een nieuwe, betere wereld.
oktober 2022
496 pp.
32,5 x 24,5 cm
Hardcover, 2 delen in foedraal
Nederlands
978-94-9303-979-7