Adrian David
We leven in een tijd waarin we voortdurend in aanraking komen met eigentijdse kunst – het aanbod is groter dan ooit. Nieuwe kunstmusea en galerieën tonen een overvloed aan hedendaagse werken en steeds vaker worden ze online verhandeld.
Toch kan hedendaagse kunst verwarrend zijn en kritiek uitlokken. Dat komt, aldus auteur Adrian David, omdat we de moderne en hedendaagse kunst met verouderde ideeën tegemoet treden. Begrippen als ‘schoonheid’ of ‘verbeelding’ zijn volgens David achterhaald en zetten ons op het verkeerde been wanneer we oog in oog staan met het werk van El Greco, Goya, Manet, Schiele, Bacon, Haring of Banksy. Aan de hand van talrijke voorbeelden denkt David na over kunst en, bij uitbreiding, over het mens-zijn. Het resultaat is een toegankelijk en bijwijlen vlijmscherp boek, rijkgeïllustreerd en geschreven door een gepassioneerd kenner en oprecht kunstliefhebber.
Adrian David is kunstverzamelaar en werkte mee aan tal van prestigieuze internationale tentoonstellingsprojecten. Hij is de auteur van diverse boeken over moderne kunst, zoals Homo Arte Omnibus – 101 confidenties van een kunstverzamelaar (2010), Het brein Andy Warhol (2015) en Shit Shock Art – kunstkritiek voor fijnproevers, dat in 2018 in vier talen in een oplage van tienduizend exemplaren verscheen.