SAGA. A Photographic Journey from Lewis Baltz to Tarrah Krajnak


75
Astrid Ullens kocht twintig jaar geleden, bijna per toeval, een foto van Brancusi op de kunstbeurs van Bazel. Dit was het startschot van een indrukwekkende collectie die vandaag meer dan 5000 foto’s telt, van grote namen als Lewis Baltz, Lee Friedlander, Helen Levitt en Walker Evans, maar ook van jonge fotografen zoals Francesco Neri, Georges Senga, Massao Mascaro en Tarrah Krajnak.

Ullens, die haar collectie onderbracht in de Fondation A Stichting in Brussel, is niet geïnteresseerd in pronkstukken. Het zijn de verschillende visies en attitudes van de fotografen die van belang zijn. Het verzamelen van kunst is voor haar een breder cultureel project dat fotografie promoot als een manier om de wereld te bekijken en beter te begrijpen. En dat uiteraard dient om de makers, de kunstenaars, te ondersteunen.

Die komen in dit lijvige boek uitgebreid aan bod: 100 fotografen met een totaal van niet minder dan 2000 beelden. SAGA laat zich lezen als een fascinerende reis doorheen de conceptuele documentairefotografie van de 20e eeuw, met grote namen maar ook tal van verrassingen. Het gaat om een generatie fotografen die er nog in slaagde om de kijker een beter inzicht te geven in de wereld, de natuur, de samenleving en de mens. Op een moment waarin we overspoeld worden door een stroom aan beelden, al dan niet gemanipuleerd door artificiële intelligentie, is dit niet meer vanzelfsprekend.

Het boek bevat talrijke teksten van kunstkenners, zoals Urs Stahel (curator), Guy Duplat (journalist) en Xavier Canonne (directeur Musée de la Photographie, Charleroi). 

Een onmisbaar boek voor liefhebbers van fotografie, dat verschijnt naar aanleiding van de tentoonstelling When Images Learn To Speak op Les Rencontres d’Arles in de zomer van 2024. 
 
juli 2024
576 p.
30 x 24 cm
Hardcover
3 kg
Engels
978-94-6478-103-8
Frans
978-94-6478-104-5

suggesties

Het verhaal van de fotografie
Het verhaal van de fotografie