Hiroshige. Nature and the City


65

Utagawa Hiroshige (1797–1858) is een van de beroemdste prentkunstenaars uit het negentiende-eeuwse Japan. Dit nieuwe boek, Hiroshige – Nature and the City, is het meest uitgebreide overzicht van zijn oeuvre tot op heden. Aan de hand van vijfhonderd prenten maken we kennis met Hiroshige’s unieke kijk op de wereld: van de prachtige gezichten van zijn geboorteplaats Edo (het huidige Tokio), zijn reizen langs de beroemde Japanse snelwegen, de idyllische beelden van vogels en bloemen, tot zijn waaierprenten.

Hiroshige verwerkte vaak poëzie in zijn prenten. Wat dit boek zo bijzonder maakt is dat het transcripties en vertalingen bevat van alle gedichten die op de werken voorkomen. Bovendien krijgt de lezer ook gedetailleerde vergelijkingen van de houtsneden en van hun verschillende drukken. In die zin is deze publicatie van grote waarde voor onderzoekers, handelaren en verzamelaars.

Vijf essays gaan dieper in op bepaalde aspecten van Hiroshige’s leven en werk. Zo introduceert Rhiannon Paget (curator Aziatische Kunst in het John and Male Ringling Museum of Art) de lezer tot de professionele en persoonlijk levensloop van de kunstenaar. Andreas Marks (curator Minneapolis Museum of Art) schrijft over de uitgevers van Hiroshige’s houtsneden en over zijn samenwerkingen met collega-kunstenaars. Shiho Sasaki (conservator in het Asian Art Museum van San Francisco) analyseert Hiroshige’s gebruik van pigmenten. John Carpenter (curator Japanse Kunst in het Metropolitan Museum of Art) onderzoekt de bronnen van de poëzie in Hiroshige’s bloemen- en vogelprenten. De prenten in dit boek komen uit de grootste privécollectie van Hiroshige buiten Japan, die van Alan Medaugh in New York. 

oktober 2023
528 pp.
29,5 x 23,5 cm
Hardcover
3 kg
Engels
978-94-9303-998-8

suggesties

The Riddles of Ukiyo-e : Women and Men in Japanese Prints 1765–1865
The Riddles of Ukiyo-e : Women and Men in Japanese Prints 1765–1865
Shin hanga - De nieuwe prenten van Japan 1900-1960
Shin hanga  - De nieuwe prenten van Japan 1900-1960