Het schilderij Orchid dat het uitgangspunt was voor deze zeefdruk, dateert uit 1998 en is een van Tuymans’ bekendste en meest emblematische werken. In dit videofragment is te horen hoe de kunstenaar zich liet inspireren door de gedachte dat bepaalde bloemen van geslacht veranderen als reactie op de klimaatverandering. Dit gegeven bracht Tuymans ertoe een orchidee te schilderen, een bloem met een sterke vrouwelijke en erotische connotatie.
Orchid is een beeld waarin een grote spanning heerst. De geelgroene tinten verwijzen naar vruchtbaarheid en groei maar het modderbruin herinnert aan verval en steriliteit. De kleuren zijn weliswaar organisch, toch komt de bloem kunstmatig over, bijna toxisch. Naar zijn zeggen heeft Tuymans de gifgroene kleur overgenomen van een doorzichtig plastic omslag van een notitieboek. Men ziet de oorspronkelijk kleurrijke bloem dus door een artificiële filter, wat het bevreemdende effect versterkt.
Tuymans' Orchid zou ontleend kunnen zijn aan Charles Baudelaire’s Fleurs du mal waarin een ‘subliem karkas’ wordt vergeleken met ‘een bloem die zich juist opent’ en groen niet alleen de kleur is van het ontluiken van de natuur maar ook van verrotting.
Orchid is een ode aan de schoonheid van het verval. Een eigentijds vanitas beeld.
Originele zeefdruk op BFK Rives 250 g lompenhoudend, handgeschept papier.
Blad: 73,5 cm hoog en 56 cm breed.
Beeld: 56,5 cm hoog en 43,5 cm breed.
Gedrukt in Antwerpen, Tubbax
onder leiding van Roger Vandaele, in 10 drukgangen.
Uitgave 2013.
Oplage: 80 exemplaren.
Gesigneerd en genummerd:
1-80 + 5 AP.