Luc Tuymans werkt vaak in reeksen rond een thematiek. De zeefdruk The Valley past binnen een reeks schilderijen over de jezuïeten die hij in 2007 maakte. De werken vertrekken vanuit de fascinatie voor de geestelijke macht van deze op militaire leest geschoeide religieuze orde die haar hoogdagen beleefde tijdens de Contrareformatie.
The Valley is een jongensportret dat op een indirecte manier de machtsverhouding en de nijpende morele codes van de vroege jaren '50 illustreert. Het intimistisch jongensportret is gebaseerd op een still van de film The Village of the Damned, door Tuymans omgevormd naar The Valley (of the Doomed). De geladen spanning is op een Tuymansiaanse wijze voelbaar in dit werk: het jongetje is vroegoud en getormenteerd. De jongen kijkt weg - zijn blik, kapsel en kleding geven blijk van een getrainde gedisciplineerdheid.
Het beeld is opgebouwd in een vale monochromie van geelgroene tonen.
De zeefdruk The Valley is vergezeld van een boekexemplaar in een zwart linnen doos met zilverstempeling, getiteld Wenn der Frühling kommt, waarin het verhaal wordt gebracht van de gelijknamige tentoonstelling van Luc Tuymans in Haus der Kunst, München, 2008.
Originele zeefdruk op BFK Rives 300 g lompenhoudend, handgeschept papier.
Blad en beeld: 71 cm hoog en 72,5 cm breed.
Gedrukt in Antwerpen, Tubbax onder leiding van Roger Vandaele.
Uitgave 2014.
Oplage: 35 Romeins genummerde ex., in een zwart linnen map + de tentoonstellingscatalogus "Wenn der Frühling kommt”, Haus der Kunst, München, 2008.